Szeretettel köszöntelek a Konyhamánia Edit módra közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Konyhamánia Edit módra vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Konyhamánia Edit módra közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Konyhamánia Edit módra vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Konyhamánia Edit módra közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Konyhamánia Edit módra vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Konyhamánia Edit módra közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Konyhamánia Edit módra vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
mas ebédet erre az időszakra. Ugyanakkor
sokszor a szorgalmas szakácsok fintorgó pillantásokat kapnak: "már
megint az olcsó káposztás tészta" kerül az asztalra. A Pénzcentrum.hu
ezért most olyan ételekről készített egy összeállítást, melyek nemcsak
hogy fillérekből elkészíthetők, hanem különlegesek, egzotikusak is.
Alapvetően egy gazdaságos konyhában leginkább az idényzöldségekkel és gyümölcsökkel kell dolgoznunk, ez tavasszal például a hónapos retek, a spárga, a spenót, vagy az újhagyma.
Ezeket variálhatjuk és érdekesebbé tehetjük változatos fűszerekkel, és
hogy az olcsóság megmaradjon, krumplival, rizzsel vagy tésztával. Ez
utóbbiakat amúgy is sokféleképpen variálhatjuk, a rizskoch, a krumplis
tészta, a rakott krumpli, a rizses hús mind olyan étel, ami alacsony
költséggel készíthető, csak hát sok háztartásban túl gyakran kerülnek az
asztalra ahhoz, hogy a család még ne unja. Az olcsó hústermékekkel
óvatosan kell bánni, a feldolgozott termékeknél érdemes megfigyelni,
milyen összetevőkkel készült az áru. Ha nagy százalékban növényi
zsírokat, szóját, és nehezen értelmezhető adalékanyagokat tartalmaz a készítmény, inkább ne vásároljuk meg.
Ebéd vagy vacsora 4 főre - 1000 forint alatt:
Croque Monsieur (serpenyőben sült melegszendvics)
Ideális
szikkadt kenyér felhasználásához. Kell hozzá kevés vaj, tej, tojás, egy
csepp mustár, gépsonka és sajt. Az eredeti recept különleges svájci
sajtot használ az elkészítéshez, az olcsóság kedvéért azonban
használhatunk helyette bármilyen félkemény sajtot. Négy adagnál
körülbelül 850 forint a költségünk. A vajból, tejből, tojásból, a
reszelt sajtból és mustárból sűrű szószt főzünk, ezzel kenegetjük meg a
kenyérszeleteket, közéjük kerül a sonka. A kész szendvicset pedig
serpenyőben vajon ropogósra pirítjuk.
Sváb sufundi
Nevezhetnénk
egyszerű nudlinak is, de így sokkal egzotikusabbnak hat. Készíthetjük
sósan vagy édesen, és ehhez mérten dobhatjuk fel szószokkal, pirított
sokával, vagy épp hagymával. Esetleg a sós-szószos verzióknál
elhagyhatjuk a prézlit, és anélkül turbózhatjuk fel. Még olcsóbb, ha
krumplinudli helyett egyszerű galuskát készítünk, azt is változatos
összetevőkkel, zöldfűszerekkel tehetjük változatos fogássá.
Magyaros agglegénytál
Az
agglegénytál tulajdonképpen a rántotta, a paprikás krumpli és a lecsó
szerelemgyereke. Így kell hozzá krumpli, hagyma, kolbász, paprika,
paradicsom és tojás. A négy főre jutó költség 670 forint. A krumplit
karikára vágva kevés olajon megpirítjuk, külön edényben pedig
összerottyantjuk a karikázott hagymát, paradicsomot és paprikát, no meg
sózunk és borsozunk. A krumplihoz jön a karikázott kolbász, majd a
felvert tojások. Végül mindent összesütünk.
Bulgursaláta
A
bulgur búzatöret, jól helyettesíti a rizst. Kicsit diós íze van és
nagyon egészséges. Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag,
B-vitamin és vas is van benne. Ha nagy szeműt vásárolunk belőle, adott
mennyiségűhöz kétszer annyi forró víz kell, kisszeműhöz pedig annyi,
amennyi pont elfedi. Lefedjük, és hagyjuk, hogy megszívja magát. Már
lehet nagy áruházakban kapni, körülbelül 500-600 forint belőle fél kiló.
Ez sokáig elég, mert jócskán megnő, így kevesebb kell belőle köretként,
mint hinnénk. Salátaként elkészítve "főzés" után kihűtjük, és bármilyen
idényzöldséget darabolhatunk hozzá. Utána meglocsolhatjuk ecetes-olajos
öntetünkkel, vagy kefirrel.
Canja: rizses-póréhagymás csirkehúsleves
Ez
egy brazil étel, ízvilágát tekintve nem sokban tér el a hazaitól, így
még a kényesebb ízlelőbimbójú családtagok is kedvüket lelhetik benne.
Különlegességét az adja, hogy a szokásos leveszöldség póréhagymával és
rizzsel egészül ki. A négy adag kijön körülbelül 1000 forintból, ha a
receptbeli hat csirkecomb helyett csak néggyel készítjük.
Pásztortarhonya
A
pásztortarhonya laktató, klasszikus magyaros étel. Mindössze 680 forint
a négy főre eső költség. Legfinomabb, ha bográcsban, nyílt tűzön
készítjük, de a tűzhelyen lábosban is kiváló lehet, pláne ha füstölt
kolbászt választunk bele. Az aprított hagymát meg kell dinsztelni, majd a
tarhonyával összepirítani. Só, bors és paprika jön rá. Majd rá kell
dobni a felkockázott krumplit és a felkarikázott kolbászt. Jön rá annyi
víz, hogy ellepje az egészet. Ha leforrna róla, mielőtt megpuhulnának az
összetevők, pótoljuk a vizet.
Frankfurti saláta
Kell
hozzá krumpli, virsli, hagyma, majonéz, vagy tejföl és mustár. Négy
adag körülbelül 700 forintból jön ki. A krumplit héjában megfőzzük.
Közben odatesszük a virslit is főni és a szósznak valóhoz hozzákeverjük a
feldarabolt hagymát. Készíthetünk tartárt, bekeverhetjük majonézzel,
vagy a tejfölhöz mustárt keverve állíthatjuk össze az öntetet. A
krumplit felkockázás, a virslit pedig karikázás után keverjük a
szószunkhoz. Bizonyos receptek csemegeuborkával, almával, vagy főtt
tojással is megbolondítják a keveréket.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!