Recept konyha főzés: Cukkini sütve, töltve, rántva

Szeretettel köszöntelek a Konyhamánia Edit módra közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 289 fő
  • Képek - 2750 db
  • Videók - 714 db
  • Blogbejegyzések - 235 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 155 db

Üdvözlettel,

Konyhamánia Edit módra vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Konyhamánia Edit módra közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 289 fő
  • Képek - 2750 db
  • Videók - 714 db
  • Blogbejegyzések - 235 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 155 db

Üdvözlettel,

Konyhamánia Edit módra vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Konyhamánia Edit módra közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 289 fő
  • Képek - 2750 db
  • Videók - 714 db
  • Blogbejegyzések - 235 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 155 db

Üdvözlettel,

Konyhamánia Edit módra vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Konyhamánia Edit módra közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 289 fő
  • Képek - 2750 db
  • Videók - 714 db
  • Blogbejegyzések - 235 db
  • Fórumtémák - 2 db
  • Linkek - 155 db

Üdvözlettel,

Konyhamánia Edit módra vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Cukkini sütve, töltve, rántva

10 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

Sokat törtük a fejünket, hogyan válogassuk össze a legjobb cukkíni (Cucurbita pepo var.) recepteket. Nem könnyű feladat, ugyanis rendkívül sokoldalú zöldségről van szó, mely ráadásul közel sem nevezhető történelminek. Lássuk, mire jutottunk!


Cukkini nyersen


A kicsi és zsenge termések nyersen való felhasználásának csak fantáziánk szabhat határt. Salátákba apróra, leginkább julienne-re (csíkokra) vágva, hámozatlanul tesszük. Társíthatjuk sárgarépa, jégsaláta, lollo saláták vagy madárbegy saláta mellé. A cukkíni ecetes öntetekkel, tejszínes vagy majonézes szószokban elkészítve egyaránt ízletes.

Próbáljuk ki az uborkából készülő tzatzikihez hasonló módon összeállított, friss és laktató finomságot, amely pillanatok alatt az asztalra varázsolható. Ehhez az ételhez először csíkokra vágjuk a cukkinit, sárgarépát és ízlés szerint bármilyen egyéb zöldséget (paprikát, édeskömény gumóját, szárzellert). Egyetlen dologra figyeljünk: lehetőleg minden hozzávalót körülbelül ugyanolyan méretűre szabdaljuk. Ezután más dolgunk nincs is, mint egy pohár tejfölt (zsírosat, vagy diétás, azaz csökkentett zsírtartalmút) kevés sóval és annál több apróra vágott vagy pürésített fokhagymával összekeverni (egy pohár tejfölhöz 4-8 gerezd is felhasználható) és pár órán át állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek. Végül belekeverjük az összevágott zöldségeket és készen is van a friss ízű, szemet gyönyörködtető finomság.

 

 

cukkini töltve

 

Cukkini sütve


Követhetjük a franciák vagy olaszok példáját, ha kertünkben elég korán leszüreteljük a picike terméseket. Legjobb, ha még a sárga virággal együtt vágjuk le őket, és finoman megforgatjuk a bébi-cukkinikat fűszeres lisztben (bors, oregáno vagy kakukkfű, só és liszt). Ezután már mehetnek is a vaj és olívaolaj keverékébe, ahol pillanatok alatt aranybarnára pirulnak. Túl sokáig ne hagyjuk a cukkinit a forró zsiradékban, mert a zsenge termések hamar túlsülnek és ellágyulnak. Szintén a legfiatalabb termésekből készíthető finomság a rántott cukkini. Ehhez karikákat vágunk a zöldtökből; vágjuk ferdén, mint a szalámit, s így nagyobb és tetszetősebb szeleteket kapunk. Ezeket sózzuk, borsozzuk és rövid ideig állni hagyjuk. A sótól kevés levet enged majd, ne ijedjünk meg ettől. Lecsepegtetjük, bebundázzuk (ennek három lépcsője: liszt, tojás és szezámmaggal kevert zsemlemorzsa) és kisütjük. Melegen és hidegen, önmagában vagy körettel egyaránt ízletes.

 

Cukkini töltve és rakva


Ha kicsit tovább hagytuk a tövön a cukkinit, akkor sem kell kidobni azt. Íme két recept, amelyben a túlérett példányokat is fölhasználhatjuk. A terméseket megmossuk és kettévágjuk (nem kell meghámozni, hacsak nem látjuk nagyon szívósnak a héj alatti részt). Egy kanállal kikaparjuk a belsejét úgy, hogy körülbelül 1 cm széles falú üreges féltökök maradjanak. Az így kiszedett tökhúst ne dobjuk el, ugyanis bármilyen töltelék mellett döntünk is, felhasználhatjuk hozzá. Tehetünk bele a töltött káposzta hústöltelékéhez hasonló rizzsel, darált hússal és hagymával készült masszát, amelybe belekeverhetjük az apróra vágott tökhúst is. De a darált hús helyett a főtt rizs mellé tehetünk apróra vágott sonkát (füstöltet is), főtt tojást, vagy akár bőséggel friss vagy szárított petrezselymet. A megtöltött félcukkiniket ezután kivajazott tálba tesszük, a sonkás változatot reszelt füstölt sajttal vagy kecskesajttal megszórjuk és a sütőben addig sütjük, amíg megpirulnak (ennek ideje a cukkíni korától függően 15 és 35 perc között változhat).

Egy másik ínycsiklandó recept a rakott cukkini, amely elkészíthető az egészen fiatal és a kicsit korosabb termésből is. Fiatalabb termés esetén még arra sincs szükség, hogy lereszeljük a cukkínit, egyszerűen karikára vágva és vajon kicsit megsütve tehetjük a darált húsból, hagymából készített, pörköltszerűen elkészített húsos rétegek közé. Ha kicsit idősebb a cukkíni, akkor előbb gyaluljuk le a nagylyukú reszelőn, majd borssal, sóval fűszerezve pároljuk meg kevés olajon és vízen, s ezzel a masszával borítsuk be a tál alját. Jöhet az első réteg hús, erre kevés tejföl és zsemlemorzsa, majd ismét cukkíni. Ezt addig ismételjük, amíg van hozzávalónk. Hasonlóan járjunk el abban az esetben is, ha fiatal cukkinikarikákat használunk. A tetejére cukkini kerüljön, terítsük be tejföllel, esetleg hintsük meg reszelt sajttal. Tegyük sütőbe, ahol 10-15 perc alatt pirosra sül. Sok idő nem kell, hiszen a húst is és a cukkínit is megfőztük-sütöttük előzőleg.

Jó étvágyat!

Címkék: http://www.edenkert.hu/konyhakert/zoldsegek/cukkini-receptek/2764/

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Még főzelékben nem ettem,kíváncsivá tett.
Várom a receptet.
Köszönöm előre is.

Válasz

Kőszeghy Anna üzente 10 éve

Véleményem szerin is nagyonjó, fínom és sokoldalúan felhasználható
zöldség. Sokszor és sokféle formában készítem. A kapros tejfölös
cukkíni főzelék az egyok kedvencünk.
Köszönöm szépen,hogy feltöltötted Edit!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu