Szeretettel köszöntelek a Konyhamánia Edit módra közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Konyhamánia Edit módra vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Konyhamánia Edit módra közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Konyhamánia Edit módra vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Konyhamánia Edit módra közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Konyhamánia Edit módra vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Konyhamánia Edit módra közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Konyhamánia Edit módra vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Sokat törtük a fejünket, hogyan válogassuk össze a legjobb cukkíni (Cucurbita pepo var.) recepteket. Nem könnyű feladat, ugyanis rendkívül sokoldalú zöldségről van szó, mely ráadásul közel sem nevezhető történelminek. Lássuk, mire jutottunk!
A kicsi és zsenge termések nyersen
való felhasználásának csak fantáziánk szabhat határt. Salátákba apróra,
leginkább julienne-re (csíkokra) vágva, hámozatlanul tesszük.
Társíthatjuk sárgarépa, jégsaláta, lollo saláták vagy madárbegy saláta
mellé. A cukkíni ecetes öntetekkel, tejszínes vagy majonézes szószokban
elkészítve egyaránt ízletes.
Próbáljuk ki az uborkából készülő tzatzikihez hasonló módon összeállított, friss és laktató finomságot, amely pillanatok alatt az asztalra varázsolható. Ehhez az ételhez először csíkokra vágjuk a cukkinit, sárgarépát és ízlés szerint bármilyen egyéb zöldséget (paprikát, édeskömény gumóját, szárzellert). Egyetlen dologra figyeljünk: lehetőleg minden hozzávalót körülbelül ugyanolyan méretűre szabdaljuk. Ezután más dolgunk nincs is, mint egy pohár tejfölt (zsírosat, vagy diétás, azaz csökkentett zsírtartalmút) kevés sóval és annál több apróra vágott vagy pürésített fokhagymával összekeverni (egy pohár tejfölhöz 4-8 gerezd is felhasználható) és pár órán át állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek. Végül belekeverjük az összevágott zöldségeket és készen is van a friss ízű, szemet gyönyörködtető finomság.
Cukkini sütve
Követhetjük a franciák vagy olaszok
példáját, ha kertünkben elég korán leszüreteljük a picike terméseket.
Legjobb, ha még a sárga virággal együtt vágjuk le őket, és finoman
megforgatjuk a bébi-cukkinikat fűszeres lisztben (bors,
oregáno vagy kakukkfű, só és liszt). Ezután már mehetnek is a vaj és
olívaolaj keverékébe, ahol pillanatok alatt aranybarnára pirulnak. Túl
sokáig ne hagyjuk a cukkinit a forró zsiradékban, mert a
zsenge termések hamar túlsülnek és ellágyulnak. Szintén a legfiatalabb
termésekből készíthető finomság a rántott cukkini.
Ehhez karikákat vágunk a zöldtökből; vágjuk ferdén, mint a szalámit, s
így nagyobb és tetszetősebb szeleteket kapunk. Ezeket sózzuk, borsozzuk
és rövid ideig állni hagyjuk. A sótól kevés levet enged majd, ne
ijedjünk meg ettől. Lecsepegtetjük, bebundázzuk (ennek három lépcsője:
liszt, tojás és szezámmaggal kevert zsemlemorzsa) és kisütjük. Melegen
és hidegen, önmagában vagy körettel egyaránt ízletes.
Cukkini töltve és rakva
Ha kicsit tovább hagytuk a tövön a cukkinit,
akkor sem kell kidobni azt. Íme két recept, amelyben a túlérett
példányokat is fölhasználhatjuk. A terméseket megmossuk és kettévágjuk
(nem kell meghámozni, hacsak nem látjuk nagyon szívósnak a héj alatti
részt). Egy kanállal kikaparjuk a belsejét úgy, hogy körülbelül 1 cm
széles falú üreges féltökök maradjanak. Az így kiszedett tökhúst ne
dobjuk el, ugyanis bármilyen töltelék mellett döntünk is,
felhasználhatjuk hozzá. Tehetünk bele a töltött káposzta
hústöltelékéhez hasonló rizzsel, darált hússal és hagymával készült
masszát, amelybe belekeverhetjük az apróra vágott tökhúst is. De a
darált hús helyett a főtt rizs mellé tehetünk apróra vágott sonkát
(füstöltet is), főtt tojást, vagy akár bőséggel friss vagy szárított
petrezselymet. A megtöltött félcukkiniket ezután
kivajazott tálba tesszük, a sonkás változatot reszelt füstölt sajttal
vagy kecskesajttal megszórjuk és a sütőben addig sütjük, amíg
megpirulnak (ennek ideje a cukkíni korától függően 15 és 35 perc között
változhat).
Egy másik ínycsiklandó recept a rakott cukkini, amely elkészíthető az egészen fiatal és a kicsit korosabb termésből is. Fiatalabb termés esetén még arra sincs szükség, hogy lereszeljük a cukkínit, egyszerűen karikára vágva és vajon kicsit megsütve tehetjük a darált húsból, hagymából készített, pörköltszerűen elkészített húsos rétegek közé. Ha kicsit idősebb a cukkíni, akkor előbb gyaluljuk le a nagylyukú reszelőn, majd borssal, sóval fűszerezve pároljuk meg kevés olajon és vízen, s ezzel a masszával borítsuk be a tál alját. Jöhet az első réteg hús, erre kevés tejföl és zsemlemorzsa, majd ismét cukkíni. Ezt addig ismételjük, amíg van hozzávalónk. Hasonlóan járjunk el abban az esetben is, ha fiatal cukkinikarikákat használunk. A tetejére cukkini kerüljön, terítsük be tejföllel, esetleg hintsük meg reszelt sajttal. Tegyük sütőbe, ahol 10-15 perc alatt pirosra sül. Sok idő nem kell, hiszen a húst is és a cukkínit is megfőztük-sütöttük előzőleg.
Jó étvágyat!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!